Building N Hengelo

Building N Hengelo

LKSCDD Architecten

Voorzieningen 

 Op twee plekken is er een vide gemaakt: de grootste in de grote gemeenschappelijke entreehal, en een die doorloopt tot in de kelder, met pantry’s. In de gemeenschappelijke ruimtes kunnen bedrijven elkaar gemakkelijk ontmoeten, samenwerken en elkaar inspireren en versterken. Rond de grote vide zijn hippe werk-, vergader- en loungeplekken, waar de huurders van gebruik kunnen maken. Daarnaast zijn er flexplekken. Er is een presentatiezaal waar plaats is voor tweehonderd personen. In het souterrain is een green screen studio, waar Virtual Reality-toepassingen getest kunnen worden. Er zijn in totaal driehonderd werkplekken, waarvan 70% is verhuurd (oktober 2018). Op de verdieping hangt binnen de vliesgevel een led-scherm van zo’n 80 m2, waarop bedrijven zich kunnen presenteren.

Rond de grote vide zijn hippe werk-, vergader- en loungeplekken, waar de huurders van gebruik kunnen maken.

Duidelijke entree

Het kantoorgebouw was voorheen toegankelijk via de productiehallen erachter en via een loopbrug vanuit het nu verdwenen kantoorgebouw K. Een eigen entree ontbrak en de zuidgevel was over de volle 120 meter eenvormig. Nu heeft de zuidgevel wel een duidelijk accent bij de entrees. De nieuwe hoofdentree ligt in het verlengde van de as tussen het Shared Facility Center en het nieuwe hoofkantoor van Thales. Bij de hoofdentree is een vliesgevel toegepast. Richting deze entree en een tweede entree opent de gevel zich steeds meer. Ter plaatse van de bedrijfsuimtes is de zuidgevel minder open met het oog op opwarming door zoninstraling. 

Technologieconcern Thales besloot in 2011 dat het roer om moest. Het merendeel van het personeel bestaat uit grijze mannen, die binnenkort en masse met pensioen gaan en verjonging is hard nodig. Daarom wil Thales een aantrekkelijke werkomgeving creëren voor jonge hoogopgeleide techneuten. Het High Tech Systems Park in Hengelo is het gebouwde resultaat van deze omslag. Als jongste wapenfeit is Gebouw N getransformeerd tot verzamelgebouw voor startende high tech bedrijven, naar ontwerp van LKSVDD architecten.

De Nederlandse vestiging van Thales werd in 1922 in Hengelo opgericht als NV Hazemeyers fabriek van signaalapparaten. In 1956 kocht Philips het grootste deel van de aandelen op en de naam veranderde in ‘Hollandse Signaal Apparaten’. In 1990 nam Thomson-CSF het bedrijf over van Philips en in 2000 wijzigde de naam Thomson-CSF in Thales. Thales Nederland is actief op het gebied van luchtvaart-, defensie- en informatietechnologie. De hoofdvestiging in Hengelo telt circa 1.000 medewerkers. Het accent is verschoven van productie naar innovatie en ontwikkeling. Tot voor kort was het terrein van Thales een onneembare vesting met strenge beveiliging. Nu is het bedrijf ervan overtuigd dat innovatie tot stand komt door samenwerking, ontmoeting, een vrije manier van werken, ontspanning en contact met de buitenwereld. 

 

Fortress becomes campus

A first step is the demolition of the large, now unused production halls on the Twente canal and the construction of a new head office and facilities centre. Architect Hans van den Dobbelsteen of LKSVDD architects: "The fact that we were selected is partly due to our idea for a green park-like campus. Together with MTD landscape architects and Reitsema & partners architects, LKSVDD presented a campus concept that is strongly committed to the development of the High Tech Systems Park as a whole, a master plan for buildings and landscape. Apparently, this fits in perfectly with the wishes of Thales. They received the assignment and construction of the new head office and the 'Shared Facility Center' and the layout of the surrounding areas started in 2014. Thales wants to create a High Tech Systems Park here that is attractive to (starting) technology-based companies. 

 

Robust shell

The next step is the transformation of office building N into a business centre. As on other (former) Philips sites, the buildings are marked with letters. Building N dates from 1962 and is a very functional building with a robust concrete construction. Architect Van den Dobbelsteen is proud that this building has been preserved: "You can compare the concrete shell with a racking system. You can fill it in with anything." The building has two floors, each 4 meters high, and a basement, partly provided with daylight by a moat. It is 120 metres long and 21 metres deep and has bays of 7 metres. 

CW 50 Glasgevels, CS 77 Hidden Vent Ramen en CS 77 Deuren - Office building Building N Hengelo gelegen in Hengelo OV, Nederland

“Oorspronkelijk had Gebouw N een lange gevel zonder verbijzonderingen met lange stroken stalen vensters. Het was een gebouw waar het ’s winters nauwelijks warmer was dan 15 graden Celsius, en het ’s zomers wel boven de 40 graden kon worden, als je de oude medewerkers moet geloven. Op de verdieping stonden de tekentafels strak in het gelid, onder een dubbele lichtstraat. Die daklichten zijn later dichtgezet en hebben we nu weer deels heropend.” 

De architect heeft gekozen voor aluminium gevels met slanke Reynaers aluminium profielen met het oog op de grote glazen oppervlakken van 4,3 x 2 meter bij de hoofdingang. De architect wil ook de slankheid van de originele stalen ramen benaderen. De driedelige verdeling van de stalen ramen is nog steeds herkenbaar in de nieuwe gevels.

Vervolg

Hoewel de renovatie nog niet helemaal is voltooid, is opdrachtgever HMO in juli 2018 begonnen met de verhuur. “Als de verhuur goed loopt, dan verbouwen we ook het hele souterrain. En dan kunnen we eventueel ook installatietechnisch het een en ander verder verbeteren”, vertelt de architect. Wanneer de kantoorruimtes allemaal gevuld zijn en flexwerkers Gebouw N ook weten te vinden, stapt HMO uit.

LKSVDD gaat wel door op het High Tech Systems Park: er liggen plannen voor een nieuw bedrijfsverzamelgebouw nabij het Shared Facility Center, met grotere en luxere ruimtes, waar de start-ups uit Gebouw N op termijn naar kunnen doorverhuizen als ze groeien. 

Constructeur: 
Oude Wesselink Kozijnen B.V.
Architecten: 
LKSCDD Architecten
Locatie: 
Hengelo OV, Nederland
Fotograaf: 
Jan Willem Schouten