Barco One Campus

Barco One Campus

360 GRADEN LICHT

Transparantie vormt het centrale thema voor “The Circle”, het nieuwe hoofdkantoor van de Belgische technologiereus Barco. Naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects vormen de glasgevel en de daksystemen als het ware een huid rondom de open binnenruimte en het centrale atrium van het cirkelvormige gebouw, waarin de dagelijkse activiteiten baden in 360 graden natuurlijk licht.

Maak een virtuele wandeling door het project en beleef de verbazingwekkende architectuur alsof u er zelf was. Bekijk de video met een VR-koptelefoon voor een optimale ervaring via onderstaande link, of gebruik de Youtube-app op uw tablet of smartphone (https://youtu.be/RnZ27wKHTWM).

 

 

De visie van de architect voor The Circle 

“We kozen voor een cilindervorm zodat het gebouw het centrale punt wordt tussen de omliggende gebouwen op de campus,” vertelt architect John Eyers. “Je kunt wel ruimte creëren, maar je moet ook openheid creëren. De relatie tussen natuur en technologie is voor ons heel belangrijk.” In het centrum van de site, met gangen die de verbinding vormen met zowel de nieuwe als de bestaande gebouwen op de campus, heeft The Circle met een diameter van 75 meter en een hoogte van 25 meter een totale vloeroppervlakte van 32.000 vierkante meter.   

“DE CIRKELVORM VAN HET ONTWERP DRAAGT BIJ TOT DE SOCIALE FUNCTIE VAN HET GEBOUW”John Eyers (Jaspers-Eyers Architects)
John Eyers (Jaspers-Eyers Architects)

John Eyers werd in 1961 geboren in Leuven, België. In 1984 studeerde hij af aan de Faculteit Architectuur van Sint-Lukas in Brussel. Na zijn stage bij het architectenkantoor Jaspers & Partners, bleef hij daaraan verbonden als freelancearchitect.

In 2001 werd John Eyers co-executive bij Jaspers & Partners, waardoor de naam van de firma veranderde in Jaspers-Eyers & Partners. Hij en Jean-Michel Jaspers breidden de firma die was opgericht door Michel Jaspers verder uit.

Inmiddels groeide Jaspers-Eyers Architects uit tot een van de toonaangevende architectenbureaus in België en Europa, met drie verschillende kantoren: in Hasselt, Leuven en Brussel. Het team bestaat uit zo’n 150 medewerkers, met senior- en juniorarchitecten, architectuurtekenaars, ontwerpers, modellenmakers, perspectieftekenaars en administratief personeel. Dankzij talloze internationale samenwerkingen kon het kantoor zijn stempel drukken op de architectuur in 12 landen, waaronder Frankrijk, Polen, Marokko en China.

Het team won verschillende prijzen voor projecten als Barco (Kortrijk), Toison d’Or (Brussel), Paradise Tower (Luik), Warsaw Spire (Polen) en het Europees Parlement (Brussel). Kwaliteit, duurzaamheid en sustainability vormen de hoekstenen van de werkwijze van het kantoor, dat ernaar streeft hedendaagse projecten te ontwerpen, op tijd en aangepast aan het budget van de klanten.

 

CS 77 Ramen en CW 50 Glasgevels - Office building Barco One Campus gelegen in Kortrijk, België

De stalen structuur is een opvallend element in de buitengevel van het gebouw.

Om de hoeveelheid licht en transparantie te maximaliseren, koos de architect voor staal om het gewicht van de structuur te dragen en voor dunne profielsystemen van aluminium voor de glasgevels. Dat levert een levendige en dynamische gevel op, waarbij de interne functies van het gebouw duidelijk zichtbaar zijn aan de buitenkant. Zo bestaat de structuur boven het atrium uit een ruitvormig netwerk dat zweeft boven het minimalistische, verticaal gerichte glassysteem eronder. Dankzij de krachtige horizontale lijnen voor de bovenste verdiepingen kan de hoeveelheid zonlicht in het gebouw worden geregeld, terwijl een indrukwekkende trap in het atrium van buitenaf zichtbaar is als een dynamische schuine lijn. De verbinding tussen binnen en buiten wordt verder benadrukt met een waterelement dan van binnen naar buiten stroomt, waardoor het gebouw perfect in de omgeving opgaat.   

In het atrium baden de dagelijkse activiteiten in 360 graden natuurlijk licht.

John Eyers legt uit dat de cirkelvorm van het ontwerp bijdraagt tot de sociale functie van het gebouw. “Dankzij de unieke ronde vormen en de interne verbindingen komen de werknemers elkaar vaker tegen, zodat er een actieve sfeer ontstaat. De ovaalvormige ‘meeting decks’ vallen op en lijken te zweven in de ruimte. Voetbruggen naar de vaste kern van het gebouw leveren een evenwichtige structuur op en garanderen een constant niveau van activiteit.”  

““HET RESTAURANT IS EEN INFORMELE ONTMOETINGSPLAATS GEWORDEN.” ”Johan Heyman (VP Operations Barco)
Johan Heyman (VP Operations Barco)

Johan Heyman is Vice President Operations & Logistics bij Barco. Hij staat aan het hoofd van de wereldwijde productiesites, het wereldwijde Logistics, Procurement team, en de Quality & Facilities teams. Voor hij in dienst kwam bij het bedrijf was hij manager in verschillende bedrijven in de sector van de halfgeleiders, zoals Alcatel Microelectronics, AMI Semiconductor en ON Semiconductor. Johan Heyman behaalde een masterdiploma elektronica aan de Universiteit Gent (U.G.) en een postdoctoraal diploma industrieel management aan dezelfde universiteit.

CS 77 Ramen en CW 50 Glasgevels - Office building Barco One Campus gelegen in Kortrijk, België

Een met CW 50 op maat gemaakte omgekeerde gevel met dunne profielen voor maximaal daglicht.

De uitdaging

In totaal werden glazen en aluminium gevelsystemen met een oppervlakte van 7.900 vierkante meter geplaatst, in nauwe samenwerking met niet alleen de architecten en Reynaers Aluminium, maar ook Cordeel als aannemer en Belgo Metal BV als experts op het vlak van aluminiumconstructies. Bijna 3.500 vierkante meter van de totale geveloppervlakte werd geplaatst als zogenoemde omgekeerde glasgevel, wat het ontwerp nog complexer maakte. Daarbij werd het structuurelement van de muur aan de buitenkant van het gebouw geplaatst, waarbij alleen de smalle sierelementen van de gordijnmuur zelf van binnenuit zichtbaar zijn. Een dergelijk systeem is bevorderlijk voor de transparantie en het uitzicht naar buiten toe, en dat is precies wat de architect op het oog had met zijn ontwerp voor The Circle.

 

Het cirkelvormige, met licht gevulde stijlicoon wordt de komende jaren het middelpunt van de Barco-campus.

Duurzaamheid

Een volledig glazen gebouw stelt natuurlijk problemen op het vlak van energie-efficiëntie en thermische controle. De systemen van Reynaers Aluminium bieden standaard thermische efficiëntie. Daarnaast beschermen de dunne horizontale rijen cassettes aan de zijkant van het gebouw tegen de zon en regelt een uitgebreid koelsysteem de temperatuur binnen deze glazen cirkel. 

Guy Eeckhout - AHS & Facility Director bij Barco, vertelt: “Met het oog op de duurzaamheid van de bouwmaterialen kozen we voor aluminium, en high performance-glas om de warmte buiten te houden. Om zoveel mogelijk licht binnen te laten in het gebouw kozen we niet alleen voor een glazen gevel maar ook voor een glazen dak, waardoor de schaduw in het atrium tot een minimum wordt beperkt.” 

CS 77 Ramen en CW 50 Glasgevels - Office building Barco One Campus gelegen in Kortrijk, België

Het cirkelvormige, met licht gevulde stijlicoon wordt de komende jaren het middelpunt van de Barco-campus.

Toon jezelf

Als klant wenste Barco zich vooral als merk te profileren, en met het gevelontwerp speelden we op die wens in. De externe delen van de binnenvolumes werden afgewerkt met een strakgespannen doek, waardoor een glad gebogen oppervlak wordt gecreëerd. “In de toekomst zal Barco daarop beelden kunnen projecteren met behulp van de eigen technologie. Op die manier wil het bedrijf van het nieuwe gebouw de standaarddrager maken van zijn eigen hoogtechnologische producten,” aldus Bruno Poelman, projectleider bij Jaspers-Eyers. 

Een dermate complex bouwproject vereist tot slot een bijzonder nauwe samenwerking tussen de leden van een deskundig team. Het resultaat is een cirkelvormig, met licht gevuld icoon dat de komende jaren het middelpunt zal vormen van de Barco One Campus.

Guy Eeckhout (EHS & Facility Director)

Guy Eeckhout is EHS & Facilities Director bij Barco. Voor hij in dienst kwam bij het bedrijf in 2011 bekleedde hij vergelijkbare functies bij Alcatel-Lucent. In die functies nam hij onder meer deel aan de uitvoering van een submicron-cleanroom voor de verwerking van halfgeleiders in Oudenaarde, het Belgische hoofdkwartier van Alcatel Lucent in Antwerpen (Kievitplein) en de Barco-campus in Kortrijk. Guy Eeckhout behaalde een masterdiploma industriële chemie aan de Industriële Hogeschool Gent, een postdoctoraal diploma milieuwetenschappen aan de Antwerpse Universiteit en is preventieadviseur niveau 1.

 

PROJECT OPLOSSING

Systemen:
• Projectoplossing gebaseerd op CW 50-SC, CS 77, CW 50-SL & CW 50-HL
• CS 77 ramen & deuren
Projectbeschrijving:
Glazen dak:
• Ontwikkeling van CW 50-SC bespoke façade solution to assure the required air- and water tightness of large flat atrium roof.
• 1.500 m² of CW 50-SC roof façade with inclination of 5%
• Profielbreedte van 70 mm
• 4  new profiles and 2 new gaskets
CROSSED FAÇADE:
• Development of CS 77 bespoke solution to match installation principle (steel structure outside, glass installation from inside)
• 1.500 m² of CS 77/CW 50-SL segmented façade
• 2 new profiles and 1 new gasket
BELOW VOLUMES & FAÇADE BEHIND HORIZONTALLY LINED STRUCTURE:
• Development of CW 50-HL bespoke façade solution to match static requirements of the building (single span of below volume of 7,6m)
• 3.500m² of CW 50-HL segmented façade – 2 x 1.5°
• 1 new profile
Elementen:
• CW 50-SC dak façade elementen: 2300 x 2300 mm
• CS 77/CW 50-SL façade: 2000 x 4000 mm
• CW 50-HL façade: 
        o      1960 x 3230 mm
        o      300 kg/paneel (lagere volumes)
• CS 77-HI high intensity toegangsdeur: 2440 x 2865 mm
• CS 77-HI double casement raam: 2200 x 2600 mm
Beglazing:
• Dak: 12-15-66.2
• Crossed façade: 12-15-88.2
• CW 50-HL: 10-15-66.2
Testing:
Voor de CS 77/CW 50-SL oplossingen werden lucht-, water-, en windtesten uitgevoerd in het Reynaers Instituut. 

Crossed façade - typical element
Crossed façade - vertical section A

1 Horizontal frame profile (type CS 77)
2 Mullion (CW 50-SL)
3 Pressure plate
4 Continuous gasket
5 cover gasket (screw fixation)
6 glazing gaskets
7 Insulation gasket
8 Exterior steel structure
9 Local steel bracket (weight)
10 Local steel bracket (wind - glass stability)

Crossed façade - horizontal section B

1 Horizontal frame profile (type CS 77) 
2 Mullion (CW 50-SL)
3 Pressure plate 
4 Continuous gasket 
5 cover gasket (screw fixation) 
6 glazing gaskets 
7 Insulation gasket 
8 Exterior steel structure 
9 Local steel bracket (weight) 
10 Local steel bracket (wind - glass stability)

Roof - typical element
Roof - section C

1 Mullion 
2 Transom 
3 Clamping profiles 
4 inner glazing gaset - continuous 
5 inner glazing gasket 
6 Fixations (in dry area) 
7 Substructure

Roof - section D

1 Mullion 
2 Transom 
3 Clamping profiles 
4 inner glazing gaset - continuous 
5 inner glazing gasket 
6 Fixations (in dry area) 
7 Substructure

Constructeur: 
Belgo Metal NV
Locatie: 
Kortrijk, België View on map
Fotograaf: 
Philippe Van Gelooven
Andere partners: 
Barco NV (Investors) Cordeel (General contractors) VK Architects & Engineers (Engineering office)
Gebruikte Reynaers-systemen: 
Project solutions: 
CW 50-RA bespoke solution CW 50 bespoke solution