Administratief Centrum Beveren

Administratief Centrum Beveren

ORG Permanent Modernity

Administratief Centrum van Beveren voorzien met brandwerende oplossingen van Reynaers Aluminium

Het nieuwe Administratief Centrum ligt gelegen langs de centrale verkeersader in het hart van Beveren. Het gebouw huisvest niet alleen de administratiedienst en het OCMW, maar ook de politiezone Waasland-Noord. Het architectenbureau ORG Permanent Modernity werkte aan de puzzel om het omvangrijke gebouw in de stadsstructuur in te passen en ontwierp een uniek L-vormig gebouw. Om te voldoen aan de brandwerende eisen van het gebouw, werd er gekozen voor brandwerende oplossingen van Reynaers Aluminium.

CW 50-FP Glasgevels en CS 77 Fire Proof Ramen - Administratief Centrum Beveren gelegen in Beverlo, België

Het gebouw is goed voor zo’n 19.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte, verspreid over vier verdiepingen. De gevelstenen werden op een speciale manier geplaatst, waardoor de gevelbekleding een unieke stenen look kreeg. De verticale ramen van het gebouw passen mooi in het design, waardoor daglicht in de flexibele kantoorindelingen kan binnentreden. Bovendien bracht het ontwerp van het Administratief Centrum enkele innoverende uitdagingen met zich mee door het gebruik van grote raampartijen en brandwerend schrijnwerk. Reynaers Aluminium zocht graag mee naar een oplossing op maat! “We konden zoals steeds rekenen op de ondersteuning van Reynaers Aluminium bij het zoeken naar oplossingen om deze uitdagingen tot een goed einde te brengen”, vertelt David Foubert (Reynaers Aluminium vakman).

“We konden zoals steeds rekenen op de ondersteuning van Reynaers Aluminium bij het zoeken naar oplossingen om deze uitdagingen tot een goed einde te brengen.”

Ultieme ontwerpvrijheid

Door het architecturale design werd er gekozen voor MasterLine 8 ramen met verborgen vleugels. In deze uitvoering verdwijnt de opengaande vleugel achter het kaderprofiel waardoor ze tot het kleinste detail verborgen zitten achter de gevelsteen. Zo krijgen draai- of draaikipramen hetzelfde uitzicht als vaste ramen en krijgt de gevel een zeer strakke, moderne en vooral minimalistische uitstraling. Bovendien legt MasterLine 8 topresultaten voor op het vlak van energieprestaties en komt het door de verschillende designvarianten binnen elke architecturale stijl tot zijn recht. De grote raampartijen in het gebouw bestaan uit het glasgevelsysteem ConceptWall 50 waarop Renson screens tot wel 12 meter hoog zijn geïntegreerd. Een primeur door de extreme afmeting van de zonwering! Dankzij ConceptWall 50 Fixscreen Minimal zit de geleiding van de zonwering mooi weggewerkt in de afdekkap van de gevel waardoor het geheel een minimalistische look krijgt.

Om te voldoen aan de brandwerende eisen van het gebouw, werd er gekozen voor brandwerende oplossingen van Reynaers Aluminium.

Brandwerende oplossingen voor een optimale veiligheid

Omdat er veel aandacht werd besteed aan de brandwerendheid van de materialen werd er voor de grotere raampartijen gekozen voor ConceptWall 50-FireProof gevelsystemen en ConceptSystem 77-FireProof ramen. ConceptWall 50-FireProof heeft verschillende technische varianten om te voldoen aan de hoge eisen van brandwerendheid en thermische isolatie. ConceptSystem 77-FireProof biedt dan weer brandweerstand voor normen EI1 30, EI2 30 en EI2 60. Door het gebruik van brandwerende oplossingen wordt de brandveiligheid van een gebouw aanzienlijk verhoogd. Een perfecte match met de Reynaers Aluminium oplossingen dus! Het gebouw kreeg een internationale erkenning met de Second Award in de categorie Public Building van de internationale “Rethinking The Future Awards 2021”.

Constructeur: 
Foubert Glaswerken BVBA
Architecten: 
ORG Permanent Modernity
Locatie: 
Beverlo, België
Fotograaf: 
Filip Dujardin
Andere partners: 
Democo Antwerpen (General contractors)
Gebruikte Reynaers-systemen: