Buftea Residence

VORM, FUNCTIE EN ESTHETIEK VERENIGEN MET NATUUR

Deze gelijkvloerse woning, gelegen tussen een bos en een meer in Roemenië, verenigt vorm met functie in harmonie met de natuur. In het ontwerp van eigenaar en architect Razvan Oprescu van LLOX Architecten ondersteunen stevige muren een dakterras dat lijkt te zweven over vrij vloeiende binnenruimten en een spectaculaire uitgestrekte glaswand met zicht op het meer. Geïnspireerd op de werken van de modernistische meester-architect Mies van der Rohe is het huis een passend hedendaags voorbeeld van diens ‘Less is More’-principe.

 

 

Razvan Oprescu besloot om aan het meer van Buftea, nabij zijn ouderlijke huis in Roemenië, een multifunctioneel huis te bouwen voor zijn gezin met drie tienerkinderen. De woning staat op een terrein van 3200 m2 en heeft een totale vloeroppervlakte van 560 m2. Het is uitgerust met een waaier aan faciliteiten zoals een ‘infinitypool’, een basketbalveld en een homecinema. Oprescu legt uit dat het ontwerp van het huis extreem functioneel moest zijn om de verschillende voorzieningen onder te brengen, om het organiseren van feesten en het ontvangen van gasten mogelijk te maken en tegelijk elk gezinslid privacy en een gevoel van verbondenheid met de omringende natuur te schenken.

Grote ramen en een uitgestrekte beglazing stroomlijnen de overgang van binnen- naar buitenruimten en scheppen een gevoel van vrijheid, continuïteit en verbondenheid met de natuur.

De invloed van het principe van ‘Less is More’

Oprescu liet zich in het hele ontwerpproces inspireren door Mies van der Rohe en het ‘Less is More’-principe. Dit principe wordt belichaamd in eenvoudige maar fascinerende meesterwerken zoals het Farnsworth House uit glas en staal, bekend om zijn horizontale vlakken, vloeiende grondplan en glaswanden van vloer tot plafond die het interieur verweven met de omringende natuur.

Het ontwerp van Oprescu is duidelijk geïnspireerd op dit precedent. Het bevat een reeks horizontaal gerichte stevige muren die een dakterras van 700 m2 ondersteunen. Het dakterras lijkt te zweven over het uitgestrekte onderliggende vloeroppervlak zodat het interieur wordt vrijgemaakt, met vlakke drempels en ononderbroken ruimten. Alle ruimten van het huis zijn gelegen op de begane grond en zijn volledig toegankelijk. Bovendien bieden ze afstand tussen de kamers, zodat ze de nodige privacy voor elk gezinslid garanderen. Grote ramen en een uitgestrekte beglazing stroomlijnen de overgang van binnen- naar buitenruimten en scheppen een gevoel van vrijheid, continuïteit en verbondenheid met de natuur.

 

De schuifdeur in de keuken is een opvallend element dat extra comfort biedt: ze heeft een openingshoek die het plafond naar buiten kan uitbreiden, zodat een overdekt terras ontstaat.

Sterke connectie tussen binnen en buiten

Het sociale centrum van het huis bestaat uit de woonkamer, de eetkamer, de keuken en de homecinema, die in totaal 190 m2 in beslag nemen. Het centrale verbindende element is een grote glazen gevel van 70 m2 die vanuit elk van deze ruimten uitkijkt op het meer. De woonkamer en eetkamer zijn visueel van elkaar gescheiden door een schouw, die de principes van het ontwerp respecteert door beweging aan beide kanten en dus een vloeiend vloerplan mogelijk te maken.

De keuken is georganiseerd rond een eiland van 4,8 meter en geeft rechtstreekse toegang tot de patio. De andere vijf kamers van het huis, elk met eigen badkamer, zijn strategisch ingepland. De masterbedroom en het bureau bevinden zich nabij het sociale hart van het huis. De drie slaapkamers van de kinderen zijn verbonden met deze zone door een lange gang, die niet alleen privacy maar ook toegankelijkheid biedt. De vier slaapkamers hebben stuk voor stuk een prachtig uitzicht over het meer, terwijl het bureau als enige uitgeeft op het bos.

 

“De gebruikte systemen van Reynaers zijn voorzien van een drievoudige beglazing en zijn enigszins nieuw voor de Roemeense bouwindustrie.”Razvan Oprescu (LLOX Architecten)

Nieuwe technische oplossingen ten dienste van een ambitieus ontwerp

Het huis beschikt over een indrukwekkende glasoppervlakte van 130 m2, dankzij de verbindingen tussen de binnen- en buitenruimten die centraal staan in het ontwerp. De gebruikte systemen van Reynaers zijn voorzien van een drievoudige beglazing en zijn enigszins nieuw voor de Roemeense bouwindustrie. Oprescu legt uit: “De architecturale en technische bouwoplossingen die ik heb gekozen zijn niet gebruikelijk in Roemenië. Daarom vormde de bouw van het huis, met zijn enorme ruimten en afwezigheid van steunpilaren, samen met de zeer hoge eisen op het gebied van detail, mijn grootste uitdaging. De aannemer was een betrouwbare partner, die de ruimdenkendheid en intelligentie had om nieuwe oplossingen te bedenken en daarin plezier schepte.” Oprescu verwijst vooral naar de gebruikte profielsystemen, namelijk CS 77 voor de ramen en deuren, een CP 130 schuifdeur en het CW 50 gevelsysteem met zicht op het meer. De schuifdeur in de keuken is een opvallend element dat extra comfort biedt: ze heeft een openingshoek die het plafond naar buiten kan uitbreiden, zodat een overdekt terras ontstaat.

 

Rust binnen en buiten

De textuur en kleuren van de materialen en afwerkingen benadrukken de verbondenheid van het huis met zijn natuurlijke omgeving. Natuurlijke Vratza-kalksteen werd gebruikt voor de gevel en voor de binnen- en buitenvloeren. De badkuipen, de afwerking op de badkamermuren en een eiland in de hoofdbadkamer zijn gemaakt van natuursteen. Het parket in de slaapkamers en de homecinema is van geoliede meerlagige eik.

Buiten is een zwembad van 12,5 meter x 4,2 meter geïnstalleerd dat overloopt in het landschap, een zogenaamde ‘infinitypool’.

De tuin is geometrisch verdeeld in twee hoofdgebieden, elk duidelijk afgebakend door de afwerking. Het gebied aan het meer is bedekt met gras, terwijl het stuk dat uitgeeft op het bos, dat ook toegang tot de woning biedt, bestaat uit kalksteengrind in dezelfde kleur als de gevel. De uniformiteit van de kleuren en texturen en de uitlijning van de platanen rondom het terrein scheppen een gevoel van rust en veiligheid.

 

Een uniforme ontwerpvisie

In zijn woning in Buftea verenigt Oprescu vorm, functie en esthetiek met de natuur. Hij vervult tegelijk de rol van architect en klant en zegt daarover het volgende: ‘Ik ben de meest veeleisende klant die ik ooit heb gehad. Mijn eigen huis ontwerpen had voordelen en nadelen. Het voordeel is dat ik wist wat ik wilde en dus makkelijk de functionele behoeften en esthetische eisen kon realiseren. Ook ben ik van mening dat de architect een compromis moet zoeken tussen de dromen van de klant en de financiële inspanningen die nodig zijn om ze waar te maken. Het doel was in die zin dan ook makkelijker te bereiken, aangezien ik zelf zowel de architect als de begunstigde was.”

Constructeur: 
Locatie: 
Ilfov, Roemenië
Fotograaf: