Biennale Architettura 2021 Venetië: Belgisch Paviljoen

How will we live together? 22.05 – 21.11

Reynaers aluminium is hoofdpartner van het Vlaams Architectuurinstituut voor het Belgisch Paviljoen op de Biennale Architettura 2021 in Venetië

Tijdens de zeventiende editie van de Biennale Architettura 2021 in Venetië, die loopt van 22.05 tot 21.11, presenteert het Vlaams Architectuurinstituut in het Belgisch paviljoen Composite Presence. De tentoonstelling, gecureerd door Bovenbouw Architectuur, toont op een unieke manier een maquettelandschap dat de energetische wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen representeert.

 

Composite Presence

Aan de hand van vijftig referentieprojecten toont curator Dirk Somers (Bovenbouw Architectuur) de hedendaagse stad in Vlaanderen en Brussel in al zijn complexiteit: "Composite Presence belichaamt de haat-liefdeverhouding tussen architectuur en stad."

Hoe kunnen stad en architectuur samen floreren? Hoe maakt kwaliteitsvolle architectuur de verdichting en andere transitie-opgaven in onze steden tot een succes? Deze vragen staan centraal in de driedimensionale opstelling van een fictieve, maar tegelijk herkenbare Vlaamse stedelijke omgeving.

Op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut presenteert Bovenbouw Architectuur in het Belgisch paviljoen de tentoonstelling ‘Composite Presence’. De scenografie toont een stedelijk landschap dat bestaat uit een reeks maquettes op schaal 1/15. De maquettes zijn opgesteld op tafelhoogte en representeren een lineair, kronkelend landschap van een typisch Vlaamse stedelijke omgeving. Meer dan vijftig verschillende architectuurprojecten van de afgelopen twintig jaar vormen de bouwstenen van het maquettelandschap.

Dirk Somers, curator of Composite Presence by Bovenbouw Architectuur, Belgian pavilion, Biennale Architettura 2021, Venice,      © Filip Dujardin

Composite Presence by Bovenbouw Architectuur, Belgian pavilion, Biennale Architettura 2021, Venice, © Filip Dujardin

How will we live together?

 

Het thema voor de Biënnale is ‘How will we live together’, maar hoe heeft Dirk Somers dit thema toegepast in de tentoonstelling?

 

How will we live together draait voor hem rond leefbaarheid en verdraagzaamheid, werken aan die basisprincipes houdt ons met de voeten op de grond. Een stad wordt niet van nul gebouwd, maar je vertrekt van wat er al is. We moeten vooral inzetten op verbouwen, optimaliseren, compacter wonen en aantrekkelijkere leefomgevingen creëren.

 

Door zijn eclectische architectuur beschouwen sommigen België als een lelijk land. Bijna nergens anders kan een modern appartementsgebouw in de schaduw van een klassiek herenhuis staan. Composite Presence zet die ‘lelijkheid’ om in een kracht . Dat is het kernverhaal van het maquettelandschap: een zwakke stedenbouwkundige traditie die tegenover sterke architectuur staat en zo pareltjes oplevert.

 

Projecten representeren het actuele stadsbeleid

De selectie van de projecten toont een gezonde architecturale ecologie waarin verschillende stijlen, functies en typologieën samenkomen. Veel van de projecten zijn renovaties en adaptaties die een waaier van vormen, tijden en texturen samenbrengen.

Verder tonen de geselecteerde projecten het belang van het actuele beleid qua stadsplanning en aanbestedingen. Veel van de ontwerpen in deze stedelijke compositie komen voort uit procedures die opgezet werden door de stadsbouwmeesters, de Vlaams Bouwmeester en verwante publieke instellingen in Vlaanderen en Brussel die inzetten op een kwaliteitsvolle stedelijke omgeving.

Z33 © Francesca Torzo

Composite Presence in Z33

De presentatie van het Belgisch Paviljoen komt in 2022 naar Z33 in Hasselt. Z33 is een grensverleggende kunstinstelling voor actuele kunst, design en architectuur. Het huis voor actuele kunst is een toevluchtsoord met een heerlijk nieuw gebouw en een veelzijdig programma.

Voor de uitbreiding van het gebouw heeft Z33 beroep gedaan op Reynaers Aluminium. Namelijk in de nieuwe vleugel 19 is er gekozen voor een indrukwekkende façade met ruitvormige bakstenen en aluminium buitenschrijnwerk van Reynaers Aluminium.

Er is gekozen voor aluminium profielen omwille van de sterkte en slankheid van aluminium. Op deze manier gaat alle aandacht naar de kunstwerken en vormen de ramen een verlengstuk van de binnenmuren.

 

Meer info op vai.be

#compositepresence @vlaams_architectuurinstituut