Skip to main content
Een huis met ramen
30 nov 2022

Zo maak je een huis inbraakveilig

Inbraken zijn nog altijd een plaag. En aangezien ramen en deuren de toegangspunten tot een woning zijn, moeten ze zo goed mogelijk beveiligd zijn. Daarom helpen de inbraakveilige oplossingen van Reynaers Aluminium om je een veilig gevoel te geven. Ontdek in dit artikel hoe je een huis kan beveiligen tegen inbraak zonder dure investeringen.

Welke ramen en deuren maak je best inbraakveilig in een woning?

Om een woning inbraakveilig te maken, zorg je er best voor dat ramen, deuren en schuifdeuren die bereikbaar zijn voor inbrekers goed beveiligd zijn. Zorg er daarom voor dat ramen en deuren op deze hoogtes goed beveiligd zijn:

  • Alle ramen en deuren die zich tot 5,5 meter hoogte bevinden
Een tekening van een huis
  • Alle vlakke of tot 40° hellende inbraakvlakken tot 3,5 meter hoogte en de zones tot 1 meter daarboven
Een tekening van een huis

Hoe weet je welke ramen en deuren inbraakveilig zijn?

De keuze van een raam- of deursysteem speelt een belangrijke rol bij inbraakpreventie. Maar hoe bepaal je nu de inbraakwerendheid van het schrijnwerk? De veiligheid van een raam of deur wordt aangeduid met de term Resistance Class (RC) of Weerstand Klasse (WK). De RC-klasse wordt bepaald door de Europese norm voor inbraakwerendheid: EN 1627.

In totaal zijn er 6 weerstandsklassen, van niveau 1 (RC1) tot niveau 6 (RC6). Weerstandsklasse RC2 is voldoende voor een woningbouw. Weerstandsklasse RC3 wordt voornamelijk toegepast voor gebouwen met een hoger inbraakrisico zoals banken of politiekantoren. De weerstandsklassen 4-6 komen minder voor en worden gebruikt voor hoogbeveiligde gebouwen zoals bijvoorbeeld specifieke musea.

Alle profielsystemen van Reynaers Aluminium voldoen aan de Resistance Class (RC) normen RC2 of RC3. Zo helpen we alvast om een stapje verder te gaan op het vlak van inbraakveiligheid. Ontdek inbraakwerende ramen en deuren en inbraakwerende schuiframen.

4 normen om de weerstand van systemen te bepalen

Voor inbraakwerend schrijnwerk en veiligheidsglas zijn er 4 normen van toepassing. Deze normen worden gebruikt voor de beoordeling van de prestaties van inbraakwerend schrijnwerk. De normen EN 1628, EN 1629 en EN 1630 beschrijven proefmethodes om de weerstand van schrijnwerk tegen een statische belasting, dynamische belasting en manuele inbraakpoging te bepalen. De norm EN 356:2000 beschrijft de proefmethodes om de weerstand van veiligheidsglas tegen een manuele aanval te bepalen. Vanuit deze normen wordt de Weerstand Klasse bepaald.

  • EN 1628:2021: Weerstand van schrijnwerk onder statische belasting
  • EN 1629:2021: Weerstand van schrijnwerk onder dynamische belasting
  • EN 1630:2021: Weerstand van schrijnwerk tegen inbraakpogingen met de hand
  • EN 356:2000: Weerstand van veiligheidsglas tegen een manuele aanval

Benieuwd hoe zo’n proefmethode in zijn werk gaat? In de video hieronder kom je meer te weten over hoe het glas in de aluminium profielen getest worden op hun inbraakwerendheid. Eerst wordt er een dynamische test uitgevoerd, waarbij men herhaaldelijk een stalen kogel van 4.05 kg tegen het glas laat vallen. Daarna volgt een manuele test waarbij twintig minuten lang met zwaardere inbrekerstools, zoals een koevoet, wordt geprobeerd het glas los te wrikken uit de profielen.

Inbraakwerende systemen vereisen inbraakwerend glas

Schuiframen

Niet alleen de inbraakwerende profielen zijn van belang bij een inbraakveilige woning. Ook het glas moet voldoende inbraakwerend zijn.

Niet alleen de inbraakwerende profielen zijn van belang bij een inbraakveilige woning. Ook het glas moet voldoende inbraakwerend zijn. Wist je dat inbraakwerend glas niets te maken heeft met de dikte van het glas? Het is de inbraakwerende folie te midden van het glas dat ervoor zorgt dat het glas vrijwel onbreekbaar is.

Hoe hoger de klasse van het glas, hoe sterker het is. Om aan de beoogde norm EN 356:2000 te voldoen, laat men tot en met weerstandsklasse RC3 een stalen kogel van 4.05 kg vallen over een vooraf vastgelegde hoogte. Vanaf RC4 worden er ook inslagtesten uitgevoerd met een bijl.

Om het glas vast te zetten, zijn al onze systemen ook uitgerust met buisvormige glaslatten. Die zorgen ervoor dat inbrekers het glas niet uit het aluminium profiel kunnen wrikken. Indien de  glaslatten langs de buitenzijde staan, zal het glas extra vastgezet moeten worden door het glas te verlijmen.

Inbraakwerend beslag

Om te komen tot inbraakwerende ramen moet er naast aangepast glas ook gewerkt worden met specifiek inbraakwerend beslag. Om te voldoen aan de normen voor weerstandsklassen RC2 en RC3 worden er aangepaste vergrendelpunten voorzien om zich te onderscheiden van het standaardbeslag.

Beslag

Ook zonder dure investeringen kan je een woning inbraakveiliger maken. Zo kan je deuren bijvoorbeeld extra beveiligen met inbraakwerend beslag.

Beslag met paddenstoelnokken

Het standaard sluitwerk van ramen en deuren kan vervangen worden door extra inbraakbeveiliging-beslag met paddenstoelnokken, zodat de raamvleugels niet uitgetild kunnen worden.

Handgreep met cilinderslot

Door het gebruik van een handgreep met cilinderslot, worden de ramen van extra bescherming voorzien tegen inbrekers.

Meerpunthaakslot

Een meerpuntshaakslot is een extra vergrendeling van het slot van een schuifraam of deur. Deze extra beveiliging kan je niet zien aan de buitenkant.

Aluminium ramen en deuren van Reynaers Aluminium zijn door hun extreme stabiliteit en resistentie tegen vervorming hét materiaal om ’s nachts op beide oren te kunnen slapen. Bovendien voldoen de ramen en deuren van Reynaers Aluminium aan de eisen van klassen RC2 en RC3. Ontdek onze inbraakveilige oplossingen >>

Reynaers Aluminium professional
Reynaers Aluminium vakmannen België

Altijd een Reynaers Aluminium vakman in je buurt

Onze vakmannen

  • Persoonlijk advies
  • Op maat van jouw project
  • Belgisch vakmanschap & kwaliteit
  • Meer dan 150 vakmannen in België
  • Maak een afspraak online
  • Vraag online je offerte
Vind een Reynaers Aluminium vakman